Πολλά τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα. Η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σας και η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της κανονικότητας.
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που γενικά ορίζεται ως το να έχετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, το καλύτερο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα είναι οι αλλαγές του τρόπου ζωής.
Μάλιστα, έως και το 27% των ενηλίκων πάσχουν από δυσκοιλιότητα και αντιμετωπίζουν τα συνοδά συμπτώματά της, όπως φούσκωμα και αέρια. Όσο μεγαλύτεροι ή πιο σωματικά ανενεργοί γίνεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να το βιώσετε.
Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή στη μείωση του κινδύνου δυσκοιλιότητας, ενώ άλλες μπορεί να την επιδεινώσουν.
Αυτό το άρθρο εξετάζει 4 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
1. Αλκοόλ
Το αλκοόλ αναφέρεται συχνά ως πιθανή αιτία δυσκοιλιότητας.
Αυτό συμβαίνει γιατί εάν πίνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που χάνονται μέσω των ούρων σας, προκαλώντας αφυδάτωση.
Η κακή ενυδάτωση, είτε λόγω της μη κατανάλωσης επαρκούς ποσότητας νερού είτε λόγω της υπερβολικής απώλειας του μέσω των ούρων, συχνά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας.
Δυστυχώς, δεν βρέθηκαν μελέτες για την άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι παρουσιάζουν διάρροια, αντί για δυσκοιλιότητα, μετά από μια βραδινή έξοδο τους.
Είναι πιθανό τα αποτελέσματα να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όσοι θέλουν να εξουδετερώσουν τις δυνητικά αφυδατωτικές και δυσκοιλιωτικές επιδράσεις του αλκοόλ θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν κάθε μερίδα αλκοόλ με ένα ποτήρι νερό ή άλλο μη αλκοολούχο ποτό.
2. Τροφές που περιέχουν γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα όταν τρώνε τροφές που περιέχουν γλουτένη.
Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.
Όταν κάποιος με κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του σύστημα επιτίθεται στο έντερό του, βλάπτοντάς το σοβαρά. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με αυτήν την ασθένεια πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Στις περισσότερες χώρες, εκτιμάται ότι το 0,5-1% των ανθρώπων έχουν κοιλιοκάκη, αλλά πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα κοινά συμπτώματα. Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και τη θεραπεία του εντέρου.
Η ευαισθησία στη γλουτένη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι δύο περιπτώσεις στις οποίες το έντερο ενός ατόμου μπορεί να αντιδράσει στο σιτάρι. Τα άτομα με αυτές τις ιατρικές καταστάσεις δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά φαίνεται να είναι ευαίσθητα στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά.
Εάν υποψιάζεστε ότι η γλουτένη προκαλεί τη δυσκοιλιότητα σας, φροντίστε να μιλήσετε με τον επαγγελματία υγείας σας για να αποκλείσετε την κοιλιοκάκη πριν κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.
Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η γλουτένη πρέπει να είναι στη διατροφή σας για να λειτουργήσει σωστά η εξέταση για κοιλιοκάκη. Εάν έχετε αποκλείσει το κοιλιοκάκη, μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε με την κατανάλωση διαφορετικών επιπέδων γλουτένης για να αξιολογήσετε τις επιπτώσεις της σε εσάς.
3. Επεξεργασμένα δημητριακά
Τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους, όπως το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα από τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα πίτουρα και τα φύτρα του κόκκου αφαιρούνται κατά την επεξεργασία. Συγκεκριμένα, το πίτουρο περιέχει φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που προσθέτει όγκο στα κόπρανα και τα βοηθά να κινούνται.
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε 1,8% χαμηλότερη πιθανότητα δυσκοιλιότητας για κάθε επιπλέον γραμμάριο φυτικών ινών που καταναλώνεται την ημέρα.
Ως εκ τούτου, τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα μπορεί να ωφεληθούν από τη σταδιακή μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων δημητριακών και την αντικατάστασή τους με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Αν και οι επιπλέον φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για τους περισσότερους ανθρώπους, μερικοί άνθρωποι βιώνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτούς, οι επιπλέον φυτικές ίνες μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, αντί να την ανακουφίσουν.
Εάν έχετε δυσκοιλιότητα και ήδη καταναλώνετε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας είναι απίθανο να σας βοηθήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Εάν αυτό ισχύει για εσάς, δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών για να δείτε αν αυτό προσφέρει κάποια ανακούφιση.
4. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να είναι μια άλλη κοινή αιτία δυσκοιλιότητας, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους.
Μια ανασκόπηση μελετών που διεξήχθησαν σε μια περίοδο 26 ετών διαπίστωσε ότι ορισμένα παιδιά με χρόνια δυσκοιλιότητα παρουσίασαν βελτιώσεις όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, παιδιά ηλικίας 1-12 ετών με χρόνια δυσκοιλιότητα έπιναν αγελαδινό γάλα για κάποιο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, το αγελαδινό γάλα αντικαταστάθηκε από γάλα σόγιας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Εννέα από τα 13 παιδιά στη μελέτη παρουσίασαν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα όταν το αγελαδινό γάλα αντικαταστάθηκε από γάλα σόγιας.
Υπάρχουν πολλές ανέκδοτες αναφορές για παρόμοιες εμπειρίες σε ενήλικες. Ωστόσο, ελάχιστη επιστημονική υποστήριξη μπόρεσε να βρεθεί, καθώς οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν αυτές τις επιπτώσεις επικεντρώνονται σε παιδιά και όχι σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, παρά δυσκοιλιότητα, μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.
Επίλογος
Η δυσκοιλιότητα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που είναι σχετικά κοινή.
Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορείτε να επιτύχετε πιο ομαλή πέψη κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας.
Ξεκινήστε αποφεύγοντας ή μειώνοντας την πρόσληψη τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παραπάνω.
Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες αφού μειώσετε την πρόσληψη τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα, ζητήστε από έναν γιατρό να σας συστήσει πρόσθετες στρατηγικές τρόπου ζωής και διατροφής.
Από το: diskoiliotita.gr
Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;
Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!
Μέση βαθμολογία 5 / 5. Ψήφισαν: 5