Ο ρουμανικός λαός δεν ξεχνά την σκοτεινή εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Για πρώτη φορά μια ταινία παρουσιάζει την φρίκη του δαιμονικού κομμουνιστικού πειράματος «μετεκπαιδεύσεως» που είχε σκοπό να δημιουργηθεί ο «νέος άνθρωπος» και φυσικά να εξοντωθεί ή να γίνει «φυτό» όποιος δεν «συνεργαζόταν». Ήταν το λεγόμενο «Πείραμα του Pitesti».
Επειδή το επίσημο κράτος αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, η ταινία χρηματοδοτήθηκε μέσω δωρεών, καθιστώντας την έτσι μια 100% ανεξάρτητη ταινία. Παραγωγός της ταινίας είναι η Victoria Baltag.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε αυθεντικές τοποθεσίες στη Ρουμανία, όπως μουσεία, μνημεία, οχυρά στο Βουκουρέστι, στην πρώην φυλακή στην Pitesti και ολοκληρώθηκαν το 2015.
Τα όσα φρικώδη έλαβαν χώρα κατά το “Πείραμα του Πιτέστι” κρατήθηκαν στο σκοτάδι μέχρι πρόσφατα και λίγοι άνθρωποι έχουν ιδέα τι ακριβώς έγινε εκεί.
Η ταινία απεικονίζει την αληθινή ιστορία των γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Ρουμανία μεταξύ του 1949 και του 1951, όταν, μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού, όλοι οι μαθητές και φοιτητές αναγκάστηκαν να γίνουν μέλη του Κόμματος.
Κατά συνέπεια, εκείνοι που αρνήθηκαν φυλακίστηκαν προκειμένου να «αναμορφωθούν» ή να «επανεκπαιδευθούν».
Το φαινόμενο της «αναμόρφωσης», μια έννοια που το καθεστώς δανείστηκε από τον σοβιετικό παιδαγωγό Anton Makarenko (φώτο), στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι κάθε άτομο μπορεί να γίνει μια «νέα οντότητα» μέσω της «επανεκπαίδευσης», η οποία στην περίπτωση αυτή επιτεύχθηκε μέσω σωματικών και διανοητικών βασανιστηρίων. [Αξίζει να πούμε ότι ο Μακαρένκο, το έργο του οποίου, περί “σχηματισμού του νέου ανθρώπου” και της “κολεκτιβοποίησης των παιδιών”, δέχτηκε έντονη κριτική όχι μόνο από Ρώσους αντιφρονούντες, αλλά ακόμα και από σοβιετικούς εκπαιδευτικούς, καθώς καταπατούσε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, “τιμάται” σήμερα από αμετανόητους υμνητές των μπολσεβίκων στην Ελλάδα…].
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι (το ήμισυ του ρουμανικού πληθυσμού εκείνη την εποχή) διώχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς (παιδιά, γυναίκες, φοιτητές, άντρες).
Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή σκοτώθηκαν για πολιτικούς λόγους (οι περισσότεροι από αυτούς χωρίς δίκη ή χωρίς να γνωρίζει η οικογένειά τους πού εξαφανίστηκαν).
Περισσότεροι από 1000 από τους καλύτερους μαθητές της χώρας υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια ή σκοτώθηκαν μέσω του Πειράματος Pitesti. Ονομάστηκε “Φυλακή Αγγέλων” και ο μικρότερος μαθητής ήταν 12 ετών! Οι ιστορίες για το τι συνέβη εκεί είναι εξαιρετικά τερατώδεις.
Η «αναμόρφωση» που έγινε την περίοδο 1949-1951 σε κάποιες φυλακές του ρουμανικού γκουλάγκ αποτελεί μοναδικό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι επιζήσαντες μαρτυρούν ομόφωνα ότι «ούτε την κόλαση δεν είχαμε φαντασθεί τόσο κτηνώδη και σκληρή όπως ήταν η αναμόρφωση του Πιτέστι. Η παγκόσμια λογοτεχνία πρέπει να λάβει γνώση για μια νέα σελίδα στα χρονικά της ανθρώπινης αλλοτρίωσης», όπως αναφέρει ο χριστιανός ομολογητής I. Ianolide.
Οι πιο βάρβαροι μέθοδοι ψυχολογικών βασανιστηρίων εφαρμόστηκαν σε “απείθαρχους” νέους κρατούμενους, με σκοπό να ταπεινώσουν ο ένας τον άλλον, να κακοποιήσουν σωματικά ο ένας τον άλλον και να βασανίσουν ψυχικά ο ένας τον άλλον, με τα θύματα να μετατρέπονται σε δήμιους. Κρατούμενοι βασανίστηκαν από τους δικούς τους φίλους, από τους συντρόφους τους στον πόνο. Ο σκοπός: η «επανεκπαίδευση» μέσα από τη σωματική και ψυχική καταστροφή, ο μετασχηματισμός των νέων σε άθεους, σε καταδότες των φίλων τους.
Κι όμως ελάχιστοι τα γνωρίζουν όλα αυτά. Ελάχιστοι γνωρίζουν τον αρχιβασανιστή Eugen Turcanu, ένα τέρας πραγματικό, ο οποίος εφεύρισκε κάθε διεστραμμένο τρόπο προκειμένου όσοι «μαθητές» πίστευαν στο Θεό να απαρνηθούν την πίστη τους. Έτσι, ορισμένοι από αυτούς έπρεπε να «βαφτίζονται» κάθε πρωί, με το να βυθίζονται τα κεφάλια τους σε ένα κουβά με ούρα και περιττώματα, ενώ οι παρευρισκόμενοι έψελναν την «ιεροτελεστία του βαπτίσματος». Οι περισσότεροι «επανεκπαιδευμένοι» παραδέχονταν ότι αξίζουν κάθε είδους εξαθλίωση και ότι θα μπορούσαν εν μέρει να «αναμορφωθούν» μόνο αν οι ίδιοι γίνονταν βασανιστές των συγκρατούμενών τους. Το Πείραμα του Pitesti (ανάλογες μέθοδοι «αναμόρφωσης», χαμηλότερη ένταση, ακολουθήθηκαν στη φυλακή Gherla και στη φυλακή Targu-Ocna), θεωρείται ως μοναδική μέθοδος καταστροφής του ανθρώπινου προσώπου.
Κανένας δεν μιλά για αυτή την σκοτεινή κρυφή ιστορία.
Τα σχολικά βιβλία κρύβουν την αληθινή φύση του κομμουνισμού.
Ποια είναι η Victoria Baltag;
Η Victoria Baltag είναι Ρουμάνα σκηνοθέτιδα και παραγωγός που έχει λάβει πολλά βραβεία από αναγνωρισμένα φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Έρευνας LSE και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σέφιλντ.
Το 2015 ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας δουλεύοντας ακατάπαυστα.
Ο τίτλος που τελικά επιλέχτηκε να έχει η ταινία είναι “Herman, o άνθρωπος πίσω από τον τρόμο” και ως κεντρικό πρόσωπο παρουσιάζει έναν νεαρό άνθρωπο, τον Herman, ο οποίος κάτω από ειδικές συνθήκες θα μεταμορφωθεί σε αρχιβασανιστή (στην ουσία πρόκειται για μία απεικόνιση του Eugen Turcanu). Στον ρόλο του Herman ο ηθοποιός Sergiu Moraru.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας…
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε
Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;
Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!
Μέση βαθμολογία 5 / 5. Ψήφισαν: 2