της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Ποια είναι η διατροφική αξία της σοκολάτας;
Και ποιος δε λατρεύει τη σοκολάτα, ποιος μπορεί να αντισταθεί στο να μην την καταναλώσει;
Η σοκολάτα από πολλούς θεωρείται μία «ένοχη» τροφή αφού παρά την υπέροχη και γλυκιά γεύση που προσφέρει στο στόμα, είναι μία τροφή με υψηλή θερμιδική αξία. Και όμως, η σοκολάτα είναι μία τροφή που χαρίζει ευδιαθεσία, πνευματική διαύγεια και προσφέρει ενέργεια.
Ανήκει στις τροφές εκείνες (όπως τα μακαρόνια και η ζάχαρη), οι οποίες ενεργοποιούν στον ανθρώπινο οργανισμό τις ενδορφίνες, τις γνωστές ως και ορμόνες της χαράς που αυξάνουν τα επίπεδα ευδιαθεσίας στον άνθρωπο.
Είναι μία τροφή πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο ενώ αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε.
Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Συμβάλλει στην προστασία από την αθηροσκλήρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται και προκαλούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων.
Η σοκολάτα είναι μία τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό για τους περισσότερους από εμάς (δύο –τρία κομματάκια την ημέρα είναι αρκετά ώστε να απολαμβάνουμε και εμείς την υπέροχη και γλυκιά της γεύση).
Για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άτομα με υψηλή χοληστερόλη, υπάρχουν μαύρες σοκολάτες (σοκολάτες υγείας) χωρίς λιπαρά και ζάχαρη οι οποίες είναι κατάλληλες για κατανάλωση.
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε
Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο;
Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!
Μέση βαθμολογία 5 / 5. Ψήφισαν: 1